Pečiete vianočku iba na Vianoce alebo si ju doprajete aj počas roka? My sme ju doma nikdy nepiekli, občas bola kupovaná, ale na Vianoce sa vždy piekol biely koláč. To je taká väčšia a menej uhladená verzia vianočky, niečo ako jej starší brat. Kto je tiež z východu, určite pozná. Takže na biely koláč ešte priskoro, ale dostala som chuť na vianočku, čo sa stáva približne raz ročne. Základne suroviny boli poruke, tak som v piatok večer namiesto žúrovania plietla vrkoče z cesta a špaldová vianočka sa podarila na výbornú.
Snažila som sa vpraviť do cesta aspoň časť celozrnnej múky a toto je akurátny pomer, aby bola aj špaldová vianočka stále dosť jemná a nie prehnane celozrnná. Samozrejme za jemnosť vďačí aj maslu a toho teda nešetrite ;-)
Ingrediencie:
- 300 g špaldovej bielej múky
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 350 ml mlieka
- 50 g trstinového cukru
- 100 g mäkkého masla
- 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
- 1 balenie sušeného droždia
- štipka soli
[…] kombinácia chlebového cesta so sladkým nádychom škorice a hrozienok. Nie je to žiadna krehká vianočka, ale rovnako si ho môžete natrieť orechovým či klasickým maslom, domácim džemom alebo aj […]
dakujeme za recept tato vianocka je uplne najlepsia aku sme kedy jedli :-) robim ju uz kazdy tyzden
Skvelé, to ma teší, že je u vás vianočka obľúbená :) Ela