Viem, že niektorí z vás už netrpezlivo čakajú na vianočné inšpirácie, a tak vás poteším aj ja svojim receptom na mandľovo-škoricové pečivo, ktoré si môžete upiecť nielen na Vianoce. Mandľovú múku som si veľmi obľúbila, určite ju v mojich receptoch ešte nájdete. Toto pečivo si môžete pripraviť aj v predstihu a keď ho zabalíte do malej škatuľky, môžete niekoho potešiť jedlým darčekom.
Príprava je rýchla, maslo a vajíčko vyberte z chladničky skôr, nech sú izbovej teploty. Nepotrebujete ani valček či formičky na vykrajovanie, všetko zvládnete ručne-stručne :)
Na mandľovo-škoricové pečivo potrebujeme:
- 100 g mandľovej múky
- 30 g gaštanovej múky
- 50 g trstinového cukru
- 1/2 ČL vínneho kameňa
- 1 vajce
- 70 g masla
- štipka soli
- štipka pravej vanilky
- 1/2 ČL škorice
Všetky suroviny zmiešame a rukami spracujeme na cesto. Z cesta tvarujeme guľky, ktoré v dlaniach zľahka sploštíme a pečieme 18-20 minút pri 180 st. C. Z uvedeného množstva získame 15 ks keksov.
Ak by sa vám cesto pri formovaní keksíkov drobilo, pridajte ešte trochu masla. Konzistencia záleží aj od veľkosti vajíčka.
Pre viac inšpirácie pozrite aj ďalšie vianočné recepty:
Ahoj Ela :)
Čím môžem nahradiť gaštanovú múku?
ahoj Pati! :) Hm to neviem lebo gastanova muka je trochu specificka, tukova a najemno zomleta. Inak som to neskusala, mozno skus aj obycajnu hladku muku, snad budu dobre drzat tvar :) Krasne sviatky prajem, Ela