Ak aj vy máte v zime chuť na šalát, ale studené zelené listy vás nelákajú, určite vás nadchne teplý cícerový šalát s mrkvou a paradajkami. S receptom minule prišla kamoška, ktorá ho našla v časopise FIT štýl a keď som ho ochutnala, hneď som si ho zamilovala. Nielen, že tento šalát pripravíte aj teraz v zime z bežne dostupných surovín, ale ich kombinácia na kvalitnom olivovom oleji spolu údenou paprikou vám vyčaruje za dvadsať minút skvelé plnohodnotné a sýte jedlo.
Do šalátu môžete použiť obľúbené bylinky, kto má rad štipľavé, hodí sa aj chilli paprička, ale určite nevynechajte údenú papriku, ktorá šalátu dodá dokonalú chuť.
Na teplý cícerový šalát s mrkvou a paradajkami pre 4 osoby potrebujeme:
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g uvareného cíceru alebo z konzervy
- 4 mrkvy
- 400 g lúpaných paradajok (môžu byť z konzervy)
- 1 ČL medu
- olivový olej
- soľ
- 1 bobkový list
- čerstvé bylinky na dochutenie (petržlen, tymián, koriander,…)
- voliteľné: chilli paprička, čierne korenie, trochu vody alebo vývaru na podliatie
Postup:
Zeleninu ošúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky, mrkvu postrúhame nahrubo. Na olivovom oleji speníme cibuľu dosklovita, pridáme plátky cesnaku, postupne nastrúhanú mrkvu, chvíľku opražíme. Pridáme cícer bez šťavy, paradajky, bobkový list a med. Ak máme hrsť čerstvých byliniek, môžeme tiež pridať vcelku. Zeleninu dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút, podľa potreby môžeme podliať trochou vody alebo vývaru.
Šalát podávame teplý len tak samotný, alebo s trochou uvarenej ryže či pečenými zemiakmi alebo batátmi. Dobrú chuť!
P.S.: Mrkva a cícer sa spolu skvele hodia aj v tomto teplom šaláte ;-)