Občas sa pri varení zasnívam a spomínam na nádherný čas strávený v Toskánsku. Práve tam som sa zamilovala do jedinečnej atmosféry toskánskych scenérií, krásy kľukatých uličiek v starobylých mestečkách a jednoduchej talianskej kuchyne. Veľmi ma oslovilo, aký dôraz kladú Taliani na kvalitu surovín a že aj z obyčajných jedál ako rizoto či cestoviny dokážu vyčarovať plnohodnotný chuťový zážitok. Predtým som doma občas pripravila domácu pizzu, či cestoviny s omáčkou, ale až tam som pochopila, že kvalita a jednoduchosť sú základom dobrej kuchyne. Preto mám doma vždy v zásobe dobrý olivový olej, kvalitný tvrdý syr či poctivé vaječné cestoviny. Takto si viete rýchlo uvariť veľmi chutnú večeru.
Obľúbila som si ešte jednu špecialitu, a tou je pesto. Plnené ravioli s trochou bazalkového pesta, posypané parmezánom, k tomu pohár miestneho vína, pohľad z terasy na olivové háje, to bola nádhera. Trochu Talianska si takto občas vyčarujeme aj doma. Potešilo ma, keď som sa nedávno na e-shope Hradecké delikatesy našla aj iné príchute pesta a okrem klasického s bazalkou som chcela ochutnať pesto zo sušených paradajok alebo nezvyčajné ligurčekové pesto. Práve toto ligurčekové pesto so sušenými paradajkami bolo pre mňa veľkým prekvapením. Jemná chuť ligurčeka sa s kvalitnými sušenými paradajkami veľmi dobre dopĺňa, žiadne výrazné aromatické a ostré tóny, ale naozaj vyváženosť chutí. Viem si ho tiež predstaviť ako marinádu na červené mäso a na grile to musí byť úžasné!
Na cestoviny s pestom pre 2 osoby potrebujeme:
- 200 g širokých cestovín (pappardelle)
- olivový olej
- 4 sušené paradajky
- 3-4 ČL pesta /použila som ligurčekové pesto so sušenými paradajkami/
- hrsť rukoly
- parmezán alebo grana padano na postrúhanie
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Na olivovom oleji zohrejeme nasekané sušené paradajky, pridáme pesto a uvarené cestoviny, dobre premiešame. Servírujeme posypané rukolou a nastrúhaným syrom.
Ak vyskúšate cestoviny s pestom a sušenými paradajkami podľa môjho receptu, napíšte mi.
Ela
[…] Olivera bola mojim super pomocníkom v kuchyni. Veď kto by vám dal lepšie základné recepty na domáce cestoviny, krehké cesto či poctivý vývar, než sympatický strapatý chlapec z Londýna, ktorý sa s […]