Farebne sa tento recept možno viac hodí na jeseň, ale chuťovo je super kedykoľvek počas roka. Plnené morčacie stehno s koreňovou zeleninou som pripravovala nedávno, keď som som prišla ku kvalitnému vykostenému morčaciemu stehnu. Až sa pýtalo niečim naplniť a k tomu som pridala už len zeleninu, čo som práve mala doma. Aby som trochu oživila štruktúru taniera, zeleninu som upravila na dva spôsoby. Celé jedlo pôsobilo zohrane a všetko spolu fakt ladilo. Poteší, keď sa z neplánovaného jedla podarí vyčarovať nový recept.
Mäso z morčacieho stehna vie byť naozaj jemné, ak ho pripravíte napríklad pomalým pečením. Mám tento spôsob úpravy rada. Síce ho treba skôr šupnuť do rúry a nechať aspoň také tri hodiny, ale vo výsledku je tento timing cítiť v podobe jemného mäsa, ktoré sa pekne oddeľuje a rozplýva na jazyku.
Podobný recept na pomaly pečený jahňací chrbát nájdete tu.
Pre 4 osoby potrebujeme:
Na plnené stehno:
- 1 ks horné morčacie stehno vykostené
- 6 ks sušených paradajok
- zopár lístkov čerstvého špenátu
- hrsť hoblín parmezánu
- čierne korenie, soľ
- 1 hlávka cesnaku
- hrsť čerstvých byliniek
Na pyré:
- 1 veľký batát
- 2 menšie zemiaky
- 1 mrkva
- 1 bobkový list, kúsok celej škorice
- kúsok masla
Na pečenú zeleninu:
- 1/2 zeleru
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/2 batátu
- 1 bobkový list, 5-6 ks celé čierne korenie
Ako na to:
Vykostené morčacie stehno usušíme, rozložíme a mierne nakoreníme. Uložíme naň špenát, sušené paradajky, hobliny parmezánu a zvinieme. Kuchynskou niťou obmotáme a stiahneme mäso, aby držalo tvar. Zvonku ešte nakoreníme a osolíme. Opečieme na panvici z každej strany na oleji. Ja som použila vysokú panvicu, ktorú šupnem aj do rúry. Hlávku cesnaku rozkrojíme napoly, pridáme do panvice spolu s čerstvými bylinkami. Pečieme zakryté v rúre pri 150 st. C asi 3 hodiny, občas podlejeme.
Medzitým si pripravíme prílohy.
Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky. Zeleninu na pyré dáme variť do hrnca spolu s bobkovým listom a kúskom celej škorice. Vodu solíme, keď začne vrieť. Uvaríme domäkka, vodu scedíme, pridáme maslo a rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme.
Zvyšnú zeleninu uvaríme s celým korením a bobkovým lístkom do polomäkka, opäť vodu prisoliť keď začne vrieť. Vývar z tejto zeleniny si nechajte, máte skvelý základ na rýchlu polievku. Zeleninu vysypeme na pekáč, trochu posolíme, polejeme olivovým olejom, prekvapneme trochou citróna a dáme zapiecť do rúry na cca 15 minút.
Upečené mäso necháme 5 minút po vybratí postáť, nakrájame na plátky a podávame s batátovo-mrkvovým pyré a pečenou zeleninou. Dobrú chuť ;-)
Ak vyskúšate plnené morčacie stehno s koreňovou zeleninou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela