Už asi týždeň snívam o ovocnom mrveničkovom koláči, takže keď mi na stole pristálo vedierko domácich čučoriedok od rodičov, sen sa mohol stať skutočnosťou. Tvaroh a lesné ovocie sú moja all time fave kombinácia, čokoláda mi zďaleka neprináša toľko potešenia :) A mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami moje chuťové poháriky maximálne nadchol. Je perfektný v deň, keď ho upečiete, vtedy krásne chrumká, ale aj ďalší deň, keď mrvenička povolí a koláč zmäkne. Príprava dlho netrvá a netreba vám ani mixér, tak sa doňho pustite čím skôr! ;-)
Inšpirovala ma Marcelka z blogu Pradobroty, recept som si upravila podľa seba, pridala trochu iných múk a ubrala som cukor. Pôvodný recept tu: http://www.pradobroty.cz/2012/07/drobenkovy-tvarohovy-kolac-s-boruvkami.html
Koláčik sa trochu podobá na strúhaný tvarohový, ktorý na mojom blogu nájdete tiež… áno priznávam, som tvaroholik :D
Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami
– recept je na malý plech 20×30 cm (na klasický plech si suroviny zdvojnásobte)
Mrveničkové cesto:
- 225 g polohrubej múky ( použila som 150 g polohrubej špaldovej + 50 g mandľovej + 25 g ovsenej múky)
- 100 g zmäknutého masla
- 60 g trstinového cukru
- 1/2 ČL prášku do pečiva (vínny kameň)
- štipka vanilky
Tvarohová plnka:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 vajce
- 1/2 KL vanilky
- 45 g trstinového cukru
+ 250 g čučoriedok (alebo iné drobné ovocie)
V mise zmiešame múky s cukrom, práškom do pečiva, vanilkou a zmäknutým maslom. Vznikne sypká mrvenička. V druhej mise zmiešame všetky suroviny na tvarohovú plnku. Plech na pečenie vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo krupicou. Vsypeme 2/3 mrveničkového cesta, na ktoré vysypeme čučoriedky. Zalejeme tvarohovou plnkou. Navrch dáme zvyšnú mrveničku. Pečieme 45 minút pri 180 st. C (ak pečiete z dvojitej dávky, treba piecť cca o 10 minút dlhšie).
Vyzera to bozsky. Musim upiect hned tento tyzden. Lenze:
1. bude problem ak dam spaldovu hladku muku?
1. tvaroh ma byt jemny alebo hrudkovy?
Dakujem krasne
Ahoj Ivanka, až teraz som objavila tvoj komentar :-/ verím že sa koláč podaril, ak si ho piekla. hladká múka by nemala robiť až taký problém a tvaroh môže byť jemný aj hrudkový, podľa toho aký máš radšej (alebo v chladničke :))) , už som skúšala aj taký aj taký.
[…] Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami […]
Vyborny recept, akurat sa chcem spytat ci do tej plnky nema ist okrem tvarohu este napr. aj mlieko tak ako bolo v originalnom recepte, lebo bez neho mi ta plnka prisla strasne husta (asi nevhodny tvaroh) a este som sa chcela spytat ci namiesto tvarohu by bolo mozne pouzit aj mascarpone :)
Pekny den
Mirka
už som ho piekla veľakrát a mlieko tam nedávam..ale ak máš tvaroh veľmi „suchý“, tak pokojne trochu mlieka alebo lyžicu jogurtu či smotany daj. a neskúšala som nahradiť tvaroh mascarpone, tak to neviem poradiť. keď vyskúšaš, kľudne napíš :) Ela
Toto je naozaj fantastický koláč. Nemala som mandľovú múku, dala som miesto nej ryžovú a aj tak úžasne. Ďakujem moc, málokedy sa takto nadchnem :)
to ma veľmi teší Katarína, ďakujem za spätnú väzbu! Ela