Čerstvej zeleniny je teraz v lete poruke viac než dosť. Paradajky milujem len tak nakrájané so soľou a olivovým olejom, ale je pravda, že viac využitia pre nás majú tepelne upravené – aktivuje sa v nich antioxidant lykopén. Tak to poďme prestriedať a ku hŕbe čerstvej zeleniny si urobte aj takýto indický šalát z paradajok a cíceru. Tarka je vlastne spôsob prípravy kde sa v oleji opražia bylinky a korenie na zvýraznenie chuti, niečo ako teplý korenený dressing. A vďaka limetke s chilli dostane šalát perfektné grády.
Šalát z paradajok a cíceru s limetkovou tarkou /pre 2 osoby/:
- 1 konzerva vareného cíceru /bez šťavy/
- 500 g menších paradajok /cherry alebo ďatlové/
- 2 šalotky
- ghee a olivový olej v rovnakom pomere
- zelené chilli /množstvo podľa chuti/
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- soľ
- hrsť kešu orechov alebo mandlí
- šťava z 1 limetky
- koriandrová vňať
Ghee a olivový olej zohrejeme na panvici, vložíme cícer a opečieme pár minút do chrumkava. Pridáme nakrájané paradajky a šalotku, zľahka opečieme. Preložíme do servírovacej misy.
Na prípravu tarky v panvici zohrejeme ghee a olivový olej, pridáme rímsku rascu, nasekané chilli papričky, čierne korenie, soľ a kešu orechy. Dobre premiešame a opečieme. Pridáme limetkovú šťavu a zložíme z ohňa.
Na pripravený šalát prelejeme limetkovú tarku, premiešame a posypeme čerstvým koriandrom.
Podávala som s basmati ryžou a plackami chapati.