Moja sestra v detstve milovala karamelové lízatká. Pálila v hrnci cukor, vyrábala z neho karamel a myslím, že nejaký ten hrniec padol aj za obeť. Mne to vtedy vôbec nechutilo a nechápala som, čo je na karamele také skvelé. Až kým som o pár rokov neskôr neochutnala slaný karamel. Bol hustý, sladký aj slaný, rozplýval sa na jazyku a po jednej lyžičke musela prísť ďalšia. A ďalšia a ďalšia. Slaný karamel je jednoducho láska. Neviem sa ho dojesť, a hoci všade vravím, že sa hodí na palacinky, lievance, či do koláčov, verte mi, že najlepšie chutí vyjedať ho len tak z fľaše.
Na slaný karamel vám stačia tri ingrediencie. Cukor, maslo a smotanu. No a samozrejme soľ! Tak štyri :) Inak by nebol slaný a to by veru nebolo ono. Pripravujem ho z klasického bieleho cukru. Skúšala som aj trstinový, avšak ten príliš hnedne a jeho už aj tak dosť karamelová chuť je zrazu prepálená.
Na slaný karamel potrebujeme:
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1/2 až 1 ČL soli (podľa chuti)
Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme soľ a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Použijeme do krému, na koláč ako polevu, na palacinky,…
Skladujeme v chladničke, vydrží cca 2 týždne.
P.S.: Pod obrázkom nájdete moje inšpirácie na dezerty so slaným karamelom.
Ak vyskúšate tento karamel podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Kde všade ho môžete využiť? Inšpirujte sa týmito receptami.
Ela
Hotovo. Je výborný. Som si istá. Že 2týždne nevydrží. Vdaka ps. Tento bude darček
Ahoj Maria, dakujem za vyskusanie. Haha ze nevydrzi, to poznam :D Jedle darceky su naj! Ela
Kde som urobila chybu, ked po pridani masla sa z toho urobila hmota?
ak si zachovala pomery a cukor bol dostatočne roztopený, tak neviem, kde mohla nastať chyba
Skúste nabudúce maslo izbovej teploty (takmer roztopené) a smotanu tiež izbovej teploty (ja prihrievam v mikrovlnke) malo by sa potom podariť :-) držím palce
Aj mne sa spravila hmota, zohrievala som dalej na miernom plameni pomalinky dalej a znova sa rozpustila, len to dlhsie trvalo… :)
Niektoré maslá, sice majú oznacenie maslo, ale ne aju všetky atributy praveho masla, napr. z masla z lidlu sa vám vždy krem,, zdrcne,,
Slaný karamel dodělaný, je výborný.Mňam. Jiný už dělat nebudu.
Ďakujem za recept, slaný karamel som skúsila spraviť, lebo syn nemôže čokoládu, recept je skvelý, aj keď neviem prečo mi tam trochu zostali hrudky a to som fakt miešala stále, smotana bola izbovej teploty, a všetko s pridávala pomaličky.. ináč je skvelý, len žiaľ som dala na dvojitu dávku 2 CL soli a je strašne slaný dá sa to este nejak zachrániť?
Zdravím Katka, k tým hrudkám – niekedy sa môže cukor prilepiť o varešku, možno nabudúce skúsiť miešať pri trochu menšom plameni. So slanosťou veľmi neporadím, už len primiešať jednu nesolenú dávku k tomu mi napadá :) Alebo ak by si slaný karamel zapracovala napríklad do mascarpone ako krém, tiež by sa to mohlo trochu stratiť..
no nam to nevyslo mi stoho mame pekny beton
Ahoj, vyzerá to fantasticky ❤️. Chcela by som sa spýtať na akú dávku je tento recept
Ahoj Nikoleta, je to asi 2-3 dcl, zatiaľ som to nemerala presne :) Ela
Dakujem za recept. Ale musim sa spytat, preco klamete??? Vraj vydrzi dva tyzdne… Za dva dni bolo po nom :-) :-) :-)
:D :D :D tak už je to vonku Vierča!
Tri ingrediencie: cukor maslo, smotana a sol :D
hahaha nuž, tesne vedľa :D
Dobrý deň, mozem pouzit namiesto smotany na slahanie, smotanu na varenie? Ďakujem
zdravím Angelika, so smotanou na varenie som to ešte nikdy nerobila, neviem či to môže zmeniť konzistenciu.. snáď nie. Ak vyskúšate, dajte vedieť ako to vyšlo :) Ela
Výborný, robila som na cheesecake.
Jani dakujem za vyskusanie!
Hallo Ela.
Náhodou som objavila vašu stránku.
Ďakujem. za super jednoduchý recept. Vydaril sa skvele.
Určite z vašej stránky vyskúšam aj iné recepty.
Pekný deň a veľa nápadov na nové recepty :-)
Zdravím Petra, ďakujem pekne za milé slová:) Mám vždy radosť, keď moje recepty chutia. Budem sa tešiť, ak ešte niečo vyskúšate! Ela
Taký robievam vždy vyjde ,treba všetko izbovej teploty miešať na malom plameni a po troche pridávať suroviny
Ked stuhne v chladnicke je tento karamel husty? Alebo sa s nim daju preliat napr. palacinky aj na druhy den ako si ho spravim ? Dakujem
v chladnicke este stuhne, pri izbovej teplote povoli. pripadne pridat trochu viac smotany aby ostal tekutejsi
Vyskúšané perfektný
Ďakujem za recept,lepší karamel som ešte nejedla… Tie hrudky som mala tiež,ale stačilo to trošku dlhšie povarit a znovu sa roztopili…
Skúsila som s rastlinnou smotanou na varenie a je skvelý, len treba dať menej soli, na moj vkus je trosku slanší. Ďakujem za super recept
ďakujem Lenka za vyskúšanie. nedávno som rozmýšľala aký by bol vo vegan verzii. skvelé, že si sa podelila :)
Dobrý deň.
Robila som to podľa vášho receptu slaný karamel je tmavší, a cítim hrudky
Zdravím Janka, asi sa vám cukor trošku rýchlo pálil
určite nedavajte celú lyžičku soli potom sa to neda jesť ale inak super jednoduchý recept
Absolutny suhlas. Tej soli max 1/2 lyžičky ináč je to príliš slané. Mám rád presné recepty a tento to však pomerom soli prehráva.
ďakujem za spätnú väzbu!
robila som už niekoľkokrát a vždy sa perfektne vydaril.. a soli dávam podľa chuti, ďakujeme za skvelý recept :)
paráda, teším sa Majka! ďakujem za komentár :) Ela
Super! Dakujem za recept je famozny
Perfektny recept..mala som doma len lakto- smotanu na varenie tak som dala tu a aj tak to vyslo fantasticky :)
super tak to sa tesim ze chutilo! :)
Recept výborný! Spravila som na sladko aj ma slano, pomery sú vyvážené len naozaj treba trpezlivosť pri topení aj pro pridaní masla. Soli som dala menej ale záleží podľa chuti, určite odporúčam!!
Eli, je to bomba!!!
Chutovo fantasticky (taka vacsia polovicka lyzicky soli) a konzistencia na odpadnutie :)
Cukor som topila na dvakrat, lebo som nemiesala poriadne a mala hrudky, ale potom sa podarilo roztopit bez hrudiek a pridala som maslo troska viac roztopene a ohriatu smotanku a nehrudkovelo uz nic.. Fakt BOMBA :D
Dakujen, ze ste sa podelili o recept ;)
To sa veľmi teším Magdaléna a ďakujem za vyskúšanie aj spätnú väzbu! Ela :)
Wow, tak to je luxusné nebičko v papuľke .. to je asi najlepši salt-caramel aký som jedol, dávam 105 bodov
Preco slany karamel? O co je lepsi slany karamel, nez nesklany? A preco nie Kysly karamel? Ci to je novinka ktora este len pride?
soľ zvýrazní sladkú chuť, ale aj ten kyslý karamel by som rada ochutnala :D
Aaaaaaa mňam. Na konci som do karamelu pridala aj kúsky horkej čokolády. A keď mi tam ostali kusočky karamelu ktoré sa nerozpustili tak to je nebíčko v papuľke :))))
uau, to by som aj ja rada ochutnala :) niekedy vyskúšam!
Dobrý večer, prosím Vas, robievam tento karamel ked ho varím je skvelý aj chuťovo aj konzistenciou, opakovane sa mi, ale stáva ak ho dam na cheesecake a odležať do chladnicky po vybrati cca do pol hodiny sa karamel rozpúšťa akoby sa zacala oddeľovať voda? Nerozumiem tomu, ked je v chladničke je krasny tuhý, hned ako ho vyberiem sa začne topit a potom, ked ho krajam sa totalne rozteka
Anka v chladnicke karamel tuhne vdaka maslu, no pri izbovej teplote je viac tekuty. Ak chcete tuhsi karamel na kolac, aby netiekol ani ked postoji, skuste ubrat trochu slahacky.
Práve dokončený Slaný karamel. Úžasná chuť, a výsledok famózny
Vzdy som sa bala pripravy karamelu ako cert kriza, a dnes, ked som mala strasnu chut na nieco sladke, ale doma ziadne zasoby, odhodlala som sa na tvoj recept. A vyslo to! Uz vyjedam :) Dakujem
Ahoj Jani ďakujem pekne za vyskúšanie a teším že sa domáci karamel vydaril! :) Ela
Pekný deň, Ela, kde som mohla urobiť chybu, keď som išla presne podľa postupu a karamel mi stvrdol na kameň? Ďakujem!
Ahoj Mirka, neviem v ktorej fáze ti karamel stvrdol na kameň…mal by byť krémový, možno bolo treba len počkať kým sa znova rozpustí? ale pokojne skús ešte raz, stojí to za to:)
Dobry den uchovavame pri izbovej teplote?dakujem
Zdravím Zuzka, karamel treba mať v chladničke.
Slaný karamel je výborný! Už iný robiť nebudem.Ďakujem za recept
dakujem za vyskúšanie Simona:)
Dobrý večer, som divná alebo len mne to chutí ako prepražené maslo .. neviem kde nastala chyba.. ďakujem :DD
:D joj to ma mrzi Angelika. nemalo by to tak byť. odporúčam skusiť ešte raz – nečakať dlho a k maslu po častiach priliať smotanu. nech sa vydarí! Ela