logo

Slaný karamel

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Moja sestra v detstve milovala karamelové lízatká. Pálila v hrnci cukor, vyrábala z neho karamel a myslím, že nejaký ten hrniec padol aj za obeť. Mne to vtedy vôbec nechutilo a nechápala som, čo je na karamele také skvelé. Až kým som o pár rokov neskôr neochutnala slaný karamel. Bol hustý, sladký aj slaný, rozplýval sa na jazyku a po jednej lyžičke musela prísť ďalšia. A ďalšia a ďalšia. Slaný karamel je jednoducho láska. Neviem sa ho dojesť, a hoci všade vravím, že sa hodí na palacinky, lievance, či do koláčov, verte mi, že najlepšie chutí vyjedať ho len tak z fľaše.

Na slaný karamel vám stačia tri ingrediencie. Cukor, maslo a smotanu. No a samozrejme soľ! Tak štyri :) Inak by nebol slaný a to by veru nebolo ono. Pripravujem ho z klasického bieleho cukru. Skúšala som aj trstinový, avšak ten príliš hnedne a jeho už aj tak dosť karamelová chuť je zrazu prepálená. 

Na slaný karamel potrebujeme:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 až 1 ČL soli (podľa chuti)

Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme soľ a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Použijeme do krému, na koláč ako polevu, na palacinky,…

Skladujeme v chladničke, vydrží cca 2 týždne. 

P.S.: Pod obrázkom nájdete moje inšpirácie na dezerty so slaným karamelom.

Ak vyskúšate tento karamel podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Kde všade ho môžete využiť? Inšpirujte sa týmito receptami.

Ela

61 thoughts on “Slaný karamel”

    • Ďakujem za recept, slaný karamel som skúsila spraviť, lebo syn nemôže čokoládu, recept je skvelý, aj keď neviem prečo mi tam trochu zostali hrudky a to som fakt miešala stále, smotana bola izbovej teploty, a všetko s pridávala pomaličky.. ináč je skvelý, len žiaľ som dala na dvojitu dávku 2 CL soli a je strašne slaný dá sa to este nejak zachrániť?

      • Zdravím Katka, k tým hrudkám – niekedy sa môže cukor prilepiť o varešku, možno nabudúce skúsiť miešať pri trochu menšom plameni. So slanosťou veľmi neporadím, už len primiešať jednu nesolenú dávku k tomu mi napadá :) Alebo ak by si slaný karamel zapracovala napríklad do mascarpone ako krém, tiež by sa to mohlo trochu stratiť..

    • zdravím Angelika, so smotanou na varenie som to ešte nikdy nerobila, neviem či to môže zmeniť konzistenciu.. snáď nie. Ak vyskúšate, dajte vedieť ako to vyšlo :) Ela

  1. Hallo Ela.
    Náhodou som objavila vašu stránku.
    Ďakujem. za super jednoduchý recept. Vydaril sa skvele.
    Určite z vašej stránky vyskúšam aj iné recepty.
    Pekný deň a veľa nápadov na nové recepty :-)

    • Zdravím Petra, ďakujem pekne za milé slová:) Mám vždy radosť, keď moje recepty chutia. Budem sa tešiť, ak ešte niečo vyskúšate! Ela

      • Taký robievam vždy vyjde ,treba všetko izbovej teploty miešať na malom plameni a po troche pridávať suroviny

  2. Ked stuhne v chladnicke je tento karamel husty? Alebo sa s nim daju preliat napr. palacinky aj na druhy den ako si ho spravim ? Dakujem

    • v chladnicke este stuhne, pri izbovej teplote povoli. pripadne pridat trochu viac smotany aby ostal tekutejsi

  3. Ďakujem za recept,lepší karamel som ešte nejedla… Tie hrudky som mala tiež,ale stačilo to trošku dlhšie povarit a znovu sa roztopili…

  4. Skúsila som s rastlinnou smotanou na varenie a je skvelý, len treba dať menej soli, na moj vkus je trosku slanší. Ďakujem za super recept

  5. Recept výborný! Spravila som na sladko aj ma slano, pomery sú vyvážené len naozaj treba trpezlivosť pri topení aj pro pridaní masla. Soli som dala menej ale záleží podľa chuti, určite odporúčam!!

  6. Eli, je to bomba!!!
    Chutovo fantasticky (taka vacsia polovicka lyzicky soli) a konzistencia na odpadnutie :)
    Cukor som topila na dvakrat, lebo som nemiesala poriadne a mala hrudky, ale potom sa podarilo roztopit bez hrudiek a pridala som maslo troska viac roztopene a ohriatu smotanku a nehrudkovelo uz nic.. Fakt BOMBA :D
    Dakujen, ze ste sa podelili o recept ;)

  7. Preco slany karamel? O co je lepsi slany karamel, nez nesklany? A preco nie Kysly karamel? Ci to je novinka ktora este len pride?

  8. Aaaaaaa mňam. Na konci som do karamelu pridala aj kúsky horkej čokolády. A keď mi tam ostali kusočky karamelu ktoré sa nerozpustili tak to je nebíčko v papuľke :))))

  9. Dobrý večer, prosím Vas, robievam tento karamel ked ho varím je skvelý aj chuťovo aj konzistenciou, opakovane sa mi, ale stáva ak ho dam na cheesecake a odležať do chladnicky po vybrati cca do pol hodiny sa karamel rozpúšťa akoby sa zacala oddeľovať voda? Nerozumiem tomu, ked je v chladničke je krasny tuhý, hned ako ho vyberiem sa začne topit a potom, ked ho krajam sa totalne rozteka

    • Anka v chladnicke karamel tuhne vdaka maslu, no pri izbovej teplote je viac tekuty. Ak chcete tuhsi karamel na kolac, aby netiekol ani ked postoji, skuste ubrat trochu slahacky.

  10. Vzdy som sa bala pripravy karamelu ako cert kriza, a dnes, ked som mala strasnu chut na nieco sladke, ale doma ziadne zasoby, odhodlala som sa na tvoj recept. A vyslo to! Uz vyjedam :) Dakujem

    • Ahoj Mirka, neviem v ktorej fáze ti karamel stvrdol na kameň…mal by byť krémový, možno bolo treba len počkať kým sa znova rozpustí? ale pokojne skús ešte raz, stojí to za to:)

    • :D joj to ma mrzi Angelika. nemalo by to tak byť. odporúčam skusiť ešte raz – nečakať dlho a k maslu po častiach priliať smotanu. nech sa vydarí! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.